Ново изследване откри, че две-три алкохолни питиета могат да изчистят мозъка от токсини защото алкохолът помага да се изнесе увреждащите отпадъчни вещества от мозъка. Малки количества алкохол, от порядъка на 2.5 малки питиета или техния еквивалент, могат да помогнат на мозъка да се изчисти от плаките, за които се смята, че причиняват болестта на Алцхаймер . Освен това помагат да се намали възпалението в мозъка, пише Obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog.

Д-р Майкен Недергаард, водещия автор на изследването, обяснява, че “Продължителното приемане на големи количества етанол причинява вредни ефекти на централната нервна система. Но в това изследване ние показахме, за първи път в света, че ниски дози алкохол имат потенциала да са полезни за мозъчното здраве основно по начина, по който помагат на мозъка да се изчисти от отпадъчни вещества”.


И това е интересно: Алкалната вода убива раковите клетки - подгответе си я у дома! - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Изследването помага да се подкрепи хипотезата на някои учени, че малко количества алкохол могат да бъдат полезни за организма в определени ситуации. По време на изследването учените са давали различни количества алкохол на лабораторни мишки, след което са изследвали ефекта от приема върху техните мозъци.

Тези, на които са били давани високи количества алкохол в продължение на дълги периоди от време, са показали повишаване на нивата на увреждащо мозъчно възпаление. Те също така са показали влошени когнитивни и моторни функции. Но при мишките, на които е била давана ниска доза, еквивалентна на 2.5 малки питиета на ден, мозъкът е станал по-ефективен в премахването на отпадъчните си вещества в сравнение с мозъците на другите мишки.