Едва ли има човек, който да не е чувал за витамин С. Само леко да ни заболи гърлото или да кихнем и веднага близките ни казват - пий витамин С. Какво знаем обаче за него?

10 диуретични храни за отслабване и понижаване на кръвното налягане

Витамин С или аскорбинова киселина изпълнява множество функции в човешкия организъм. Той увеличава значително усвояването на желязо (Fe), участва в образуването на костите, зъбите и тъканите.

Помага при заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, необходим е за производството на стресовите хормони, подобрява устойчивостта към инфекции, помага при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак.

Много важно е да се знае, че този витамин не може да се образува в човешкото тяло, поради което е нужно да бъде внасян чрез храната или на таблетки. Витаминът е водноразтворим и излишните количества се изхвърлят от тялото посредством отделителната система. 


Кой продукт съдържа много повече витамин С от лимоните четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.