Известен диетолог разкри невероятната здравословна тайна за яденето на сирене

Може би, защото сиренето  толкова често се сервира чувствено до бутилка вино, ние мислим за него като за развалящо диетата ни удоволствие. Но ето една невероятна новина:Оказва се, че сиренето е изненадващо добро за вас. Въпреки, че най-вероятно не искате да го ядете през цялото време, наистина, всеки вид сирене има някаква полза за здравето."Сиренето има протеини, калций, витамин D, В12, витамин А, рибофлавин, цинк и фосфор", обяснява Ким Ларсън, от Академията по хранене и диетология. Това го прави източник за набавяне на протеини и хранителни вещества за вегетарианците, прави го - и вкусна, питателна, и универсална съставка за останалата част от нас, пише beu.bg.

И това не е всичко: Някои сирена имат допълнителна полза за организма от пробиотиците в тях. "Това са живи, активни бактерии, които живеят в сирената и е доказано, че подкрепят здравето на червата", казва Ларсън.За да получите тези полезни бактерии, вие  трябва да консумирате сирена, които са били в процес на ферментация, които обикновено са по меки (например козе, синьо, и фета сирене).

 

 

В зависимост от конкретните обстоятелства около здравето ви, обаче, някои сирена може да са по-добър избор, отколкото в други. Ако, например следите вашите наситени мазнини и натрий  поради сърдечни здравословни проблеми, Ларсън казва, че вие вероятно ще искате да ограничите количеството  сирене, като цяло, и отлежалите, твърди сирена, по-специално (например пармезан) . Вие също трябва да избирате сирена с ниско съдържание на мазнини, когато е възможно. Това е така, защото тези сирена имат най-високи нива на наситени мазнини и натрий. Не се колебайте обаче да се отдадете на рикота, швейцарски, и маскарпоне сирена, които са с учудващо ниско съдържание на натрий.

За съжаление, пресните сирена, които имат най-малко натрий - рикота, швейцарските, изварата – имат и най-малко калций. Така че не се подлъгвайте по полу-меките и полутвърди категории сирена, които обикновено имат повече калций, но и с по-голямо количество натрий. Полумеките сирена включват любими видове като бри, хаварти и камембер. А чедър, швейцарските и Монтерей Джак са примери за полутвърди сирена.

 

 

Разбира се, един от най-големите проблеми с яденето на сирене е, че  то е наистина адски вкусно - и това ни кара да го ядем безкрай, като  поглъщаме далеч повече натрий, отколкото си представяме.

Препоръчва се възрастните да ядат по-малко от 2300 мг натрий на ден, но едно-единствно парче чедър съдържа около 170 мг , а чаша натрошено синьо сирене има над 1500 мг.Ето защо сиренето е храна, за която е от особено съществено значение да сте наясно, колко ядете. Ларсън препоръчва да използвате настъргани версии на любимите си сирена, защото така е по-лесно да се предпазите от прекалено преяждане с тях. По-острите сирена също така ще ви дадат повече вкус, без да се налага да използвате колкото от по-меките сирена.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO