Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! В този случай разчитайте на „Инспектор „ШОУ”, който с безпогрешния си усет, ще ви ориентира кое е ментето и кое – оригиналът! И през Новата 2017-а ще ви бъдем верен помощник в избора на качествени продукти. След като в миналия брой разбрахте колко е вредно да злоупотребявате с газираното, в този брой ще ви поднесем синтезирана информация за вредата от така любимите на мнозина плодови сокове.
Погледът ни често е примамван от лозунги като „100 % натурален сок”, а това е най-лесният трик някой да повярва, нали така?! Ако дори предположите от какво са направени всъщност така наречените „натурални” сокове, ще се замислите доста, преди да ги купите.

Години наред тази индустрия оздравяваше имиджа си, свързвайки ползата от употребата на плодове със здравословния начин на живот. За жалост обаче, като всичко останало – и плодовете са просто бизнес!

Заблуждаващи етикети

Трябва да знаете, че колкото и често да виждате сложени етикети от типа „100% натурален” и „прясно изцеден”, съдържанието на продукта е всичко друго, но не и натурално и току що изцедено. Големите марки на пазара предлагат 100% преработен продукт!

В началото на ХХ век плодовият сок се е продавал в тенекиени кутийки. През Втората световна война американското правителство дава поръчка на учените да разработят продукт, който ще осигурява витамин С на войниците на фронта. Така започват проучванията как да се създаде замразен концентрат, приятен на вкус. Откритието идва твърде късно, за да се ползва на фронта, обаче след войната портокаловият сок изведнъж излиза на мода.

С разрастването на пазара обаче става твърде скъпо да се използва пресен сок за добавяне на вкус в концентрата. Затова през 60-те години се разработва технология, изолираща ароматите и маслата на портокала и позволява да започне производството на овкусители и ароматизатори. Така производителите на пастьоризиран портокалов сок започват да го съхраняват в огромни контейнери. За да не се развали, сокът трябва да е лишен от кислород – а така може да бъде съхраняван до една година.

Вкус с овкусители и ароматизатори

Нека вземем за пример един от често предпочитаните натурални сокове – портокаловият, произведен според повечето марки от 100 % портокали. Всичко започва на десетки хиляди километри от тук, в някоя портокалова градина в щата Флорида или Бразилия. След като реколтата от плодове бива обрана и транспортирана във фабриките, започва производството на сок. Първо се махат корите, защото те придават горчив вкус на сока, а след това се изстисква и сокът. Какво обаче става след това? Производството на портокали е възможно само 3-4 месеца в годината – а както добре и сами се досещате – сок се продава през цялата година. Това се постига, след като прясно изцеденият портокалов сок се пастьоризира на температура от 95 градуса. Това убива повечето микроорганизми, които биха ускорили процеса на разваляне, но също така и разгражда 70-80% от всички витамини и полезни вещества, които се съдържат в портокалите!


©Shutterstock

След термичната обработка портокаловият сок се пълни във вакуумирани варели, за да няма контакт с кислород, който също би ускорил развалянето. Целият процес на обработката, не само унищожава полезните витамини и вещества, но също така премахва вкусовите качества на портокаловия сок. Варелите със сок се доставят до различни кътчета по света, включително и до България, където се отварят и за да се предаде отново вкус на портокаловият сок – за целта се слагат изкуствено създадени овкусители, оцветители и ароматизатори. Допълнително се добавя и захар или често и други подсладители като фруктозен сироп – които са даже по-вредни и от самата захар.

„Истинските парченца плод” са от гума

Попадали сте на представяне от типа „с истински парченца плод” – това всъщност е добавена гума, която наподобява плод! Сега вече ви стана неприятно, нали! Хората обаче, често пренебрегваме истината за продуктите, защото сме свикнали с техния вкус, дори с вредата им.

Замислете се обаче – как е възможно портокаловият или който и да е било друг плодов сок да има трайност от 1 година? И всяка една кутия да има абсолютно същия вкус, аромат и консистенция? Отговорът никак не затруднява! Всичко се контролира и създава от овкусители, оцветители, ароматизатори и подсладители. И всъщност, пиейки портокалов сок, вие пиете не изстискания плод, а смес от пресъздадени и изкуствено синтезирани портокалови характеристики.

Това е бизнес за милиарди, представляван от компании, чийто имидж е граден с години на основата на здравословни продукти. Потребителите нищо не могат да направят, освен да се информират адекватно – защото, както знаем, един пазар съществува, докато съществува и ръстътна потребление. Но ето нещо, което със сигурност ще ви изненада – заключение на изследователя Сюсъз Джеб от университета в Кеймбридж:

„Соковете се абсорбират много бързо и за времето, през което достигат до стомаха, няма особена разлика между това дали се водят сокове или кока-кола”.


©Shutterstock

Колко захар съдържат?

Малко хора осъзнават, че плодовите сокове, освен всичко друго, са и доста калорични. Освен това имат и ниско съдържание на фибри. В резултат на това – се чувстваме гладни почти мигновено. По-любопитно е, че една чаша сок съдържа същото или по-високо съдържание на захар от една кока кола например. И за да не сме голословни, ви даваме следните точни показатели:

 Една кока-кола съдържа 93 кал. и 26 г захар
 Един портокалов сок съдържа 112 кал и 21 г захар
 Един ябълков сок – 106 кал. и 20 г захар
 Сок от ананас – 104 кал. и 26 г захар
 Сок от грейпфрут – 96 кал. и 19 г захар


Когато пием плодов сок, поемаме захарта от няколко плода наведнъж. Тя не е свързана към фибри и бързо се препраща към черния дроб. А когато черният дроб се претовари, се образува омазняване, което пречи на нормалното му функциониране. Оттам произтичат и сериозни здравословни проблеми като инсулинова резистентност, повишени триглицериди и холестерол, и други.

Само истинските сокове съдържат думата СОК

Големите корпорации по всякакъв начин се опитват да заобикалят законовите изисквания за прозрачност и за това каква информация трябва да се поставя на опаковките. В България обаче неотдавна бе въведено изискване само истинските сокове да съдържат думата СОК на опаковката си. В действителност обаче, ако разгледате по-голямата част от т.нар. „натурални сокове”, ще забележите, че почти никоя марка не се промотира като СОК. И щом е така, логично следва и въпросът – какво точно пием, щом не е сок? Ако все пак държите да пиете плодови сокове – правете си ги сами – със сокоизстисквачка и пресни плодове. Така със сигурност ще знаете как е направен и какво пиете. И не забравяйте, че полезните качества на току-що изстискания плод не траят дълго – затова пийте веднага.

Подготви Анелия ПОПОВА