Ксилитолът може да увеличи риска от инфаркт и инсулт

Любимите ви лакомства без захар може да увредят здравето на сърцето ви. По-високите количества от нискокалоричния подсладител ксилитол, често предлаган на пазара като здравословен заместител на захарта, водят до повишен риск от сърдечносъдови инциденти като инсулт и инфаркт според ново проучване на клиниката в Кливланд.

Екип от учени, сред които и д-р Стенли Хейзън, ръководител на Катедрата по сърдечносъдови и метаболитни науки в изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд, идентифицира връзката между високите нива на циркулиращия ксилитол и повишения тригодишен риск от сърдечносъдови събития в анализ на повече от 3300 пациенти.

Как да се предпазим и какво още има да се каже по темата, прочетете в zdrave.to