Лекарите категорично забраняват всякакви контакти с роднини, които са болни от коронавирус, и това е съвсем логично. Тази забрана обаче, както се оказва, не винаги е правилна.

Учени са установили, че деца, които са били в контакт със заразени родители,  са развили имунитет към щама без инфекция, съобщават световните издания.

Австралийските специалисти са стигнали до интересни заключения. Те са изследвали деца, които са били в близък контакт с родители, заразени от COVID-19. Младият организъм, както се е оказало, може ефективно да си изработи имунитет без никакви симптоми или признаци на инфекция. Данните се отнасят включително за деца, които дори са спали в едно легло с болни родители.

Като ярък пример може да послужи един анализ на семейство от двама възрастни и три деца. Австралийската двойка разбрала, че са болни след посетено от много хора събитие. Тестът потвърдил наличието на коронавирус.

В организма на децата специалистите открили антитела към болестта, но без никакви признаци на заболяването. Интересното е, че най-младият член на семейството е имал най-силен имунитет.

Учените са се уверили, че децата не са заразени. Това се показва от ниското ниво на биохимични показатели. Оказва се, че колективният имунитет е от значение само за по-младото поколение, тъй като в по-напреднала възраст защитната реакция на организма се съхранява и продължава максимум няколко месеца след излекуването.

Превод и редакция: БЛИЦ