В Сутрешния блок на БНТ разговаряме с доц. Станимир Сираков - неврорентгенологът от "Св. Иван Рилски" в София, който лекува мозъка през артерия на крака. На 37 години вече е носител на медицински Оскар, а сега придоби и европейска диплома по рентгенология, каквато имат едва 36 лекари в света.

Какво ще се случи с тялото ни, ако спрем да ядем хляб всеки ден: 8 неочаквани промени


"Приели сме доста новаторска част от медицината, която цели тази мини инвазивност, която да помогне да излекуваме пациента по възможност най-травматичния начин.Ние лекуваме дадени заболявания под рентгенов контрол. Така виждаме какво се случва на около метър от самото поле на действие. Затова се занимават рентгенолози, които познават образи", каза Сираков.

Доц. Сираков смята, че България се опитва да се появи на европейската карта в тази област и за момента нещата се случват доста добре.

Лекарите бият аларма: Появи се нова опасност от използването на мобилни телефони

"Сравними са нашите резултати с всички европейски и световни серии. Развива ме го от 2011.2012 г. в нашата клиника. Опитва ме се да развием школа и да бъдем еквивалент на европейското ниво. Затова се опитваме да създадем един център, който се надявам скоро да бъде акредитиран по европейски стандарти, за да може това доста ново лечение да има кадри у нас, обучени по правилния начин и получили правилните сертификати и дипломи", допълни доц. Сираков.

По думите му тези операции не са уникални за Европа, но са уникални за нас, защото се правят за първи път тук.