Мит 1: Ракът е заразен! Това не е вярно. Ракът не е инфекциозно заболяване

Имайте предвид обаче, че някои инфекции могат да доведат до развитие на рак, като най-разпространени от тях са: човешкият папиломен вирус; вирусът Епщайн Бар – една от разновидностите на херпес вируса; вирусът на хепатит В и С, който може да доведе до рак на черния дроб; херпес вирус 8 тип, достатъчно рядък тип, предизвикващ сарком на Капоши, среща се рядко и по принцип у ХИВ-инфектираните пациенти, при които инфекцията е достигнала терминална фаза на СПИН.

9-те най-мощни хранителни вещества, които могат да убият раковите клетки

Съществуват още лимфотропен човешки вирус и той предизвиква рак на кръвта. Единствената бактерия, която може да доведе до развитие на рак, е хеликобактер пилори. Тя предизвиква гастрит и язвена болест на стомаха, което впоследствие може да прерасне в рак на стомаха.

Но вие можете да се защитите от вирусите и бактериите, тъй като за някои от тях има ваксини. Било доказано, че ако се ваксинираме против хепатит В, можем да се защитим от хепатоцелуларен карцином, т.е., рак на черния дроб. Най-популярната ваксина обаче, понижаваща риска от рак, е ваксината против човешкия папиломен вирус.

Какви са другите митове за рака четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.