Нямате идея колко са полезни броколите и карфиола

Ежедневната порция карфиол, броколи или зеле може да прeдотврати много здравословни проблеми - от артрит до сърдечни болести, като поддържа храносмилателната система здрава, пише в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Пенсилвания установиха, че мишките, получавали към храната си броколи, се справят по-добре с храносмилателните проблеми, като колит или пропускливи черва. Вероятно това се дължи на съединение, което се разгражда в стомаха.

И това е интересно: 9 основателни причини да пиете сок от нар всеки ден

Получените вещества активират рецептор, наричан арилов въглеводород. Той поддържа здрави вътрешностите, лигавицата им и бариерната функция. Силната бариера предпазва червата от токсини и патогени, като в същото време позволява усвояването на полезните съставки. Здравите черва намаляват риска от възпаления, а оттам и от болести като артрит и сърдечни проблеми.

Количеството броколи, давано на мишките в изследването, е било 15 процента от дневната им храна. Когато това бъде приравнено към човешки порцион, се получават три и половина чаши броколи или карфиол. За повечето хора това количество е неприемливо, но според ръководителят на изследването Гари Пърдю и една чаша ще даде добър резултат.

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле, спанак са богати и на вит. К. Той е важен за сърцето.