Обичате ли круши? Ето защо трябва да ядете повече от тях!

Крушите са ценни плодове, които са широко използвани заради невероятния им вкус от древни времена. Знаете ли, че те подпомагат загубата на тегло, подобряват храносмилането, здравето на сърцето, намаляват кръвното налягане,  повишават когнитивните способности и дори пазят от рак.

Консумацията на круши ни разкрасява – с тях имаме страхотна кожа, очи и коса.

Крушите са неразделна част от плодовата диета на много култури по света и са с много медицински ползи. Има голямо разнообразие от сортове круши. Редица видове круши се използват само като декоративни дървета и храсти.

Днес крушата е разпространена в Европа, Северна Африка и Азия, но има доказателства, че се консумира от праисторически времена. Все пак се смята, че родината им е Китай. Много интересни неща са описани за тези плодове в келтската литература, римската история и китайските трактати по медицина. Тези дървета растат лесно на места с умерен, хладен климат г и това ги прави лесни за култивиране.

Съвременната наука е доказала, че съдържанието на минерални, витаминни и органични съединения в крушите е голямо и по тази причина имат огромен здравен потенциал. Става дума за: калий, витамин С, витамин К, фенолни съединения, фолиева киселина, диетични фибри, мед, манган, магнезий, както и витамини  В комплекс.

И това е интересно: Салатена диета топи 7 кг за 14 дни - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Крушата играе много важна роля при храносмилането на човека.

Само една порция круши дава 18% от дневното изискване за приемане на фибри. Повечето влакна в крушите са от типа неразтворим полизахарид (NSP), което означава, че той действа като обемно вещество в червата. Освен това стимулира отделянето на стомашни и храносмилателни сокове, така че храната се движи гладко, в по-усвоено състояние.

Консумацията на круши намалява вероятността от запек, както и от диария. Този плод пази от появата на рак на дебелото черво.

А това знаете ли?

Крушите са едни от най-нискокалоричните плодове. Средно голямата круша е с около 100 калории, но ползата от нея е огромна, фибрите ни карат да се чувстваме пълноценно. Ето защо, хората които се опитват да отслабнат, често се обръщат към крушите.

И това е много важно!

Както много други плодове, крушите са богати на антиоксиданти, които помагат при различни заболявания и състояния в тялото. Антиоксидантите работят за елиминирането на свободните радикали, които се натрупват в организма след клетъчния метаболизъм.

Консумацията на круши подпомага заздравяването на рани.

Витамин С е съществена част от синтеза на нова тъкан в различни органи и клетъчни структури на тялото. Похапвайте круша, за да подпомогнете заздравяването на рани с високи нива на аскорбинова киселина.

Крушите са с положителен ефект върху сърдечно-съдовата система и предотвратяват развитието на някои сърдечни заболявания.

Източник: zdrave.ws