Победете пролетната умора, като балансирате нивата на желязо в организма си
Астрономическата пролет настъпи, а неизменно с нея и... пролетната умора, а може би не само тя?
Пролетната умора е толкова често срещано състояние, че вече лесно се приема за нещо нормално и напълно оправдано със сезона, а не би трябвало да е така.
Отпадналост, главоболие, слабост в мускулите, сънливост, разсеяност, невъзможност да се концентрираме... всички ги познаваме.
Месеците март и април са преходният период, в който организмът ни се настройва към новия сезон. Състоянието е известно, като „пролетна умора“ и има съвсем логично биологично обяснение.
Затоплянето през пролетта автоматично ни изкарва навън, но е истинско предизвикателство за изтощената от зимните месеци имунна система. Борбата със сезонния грип, респираторните заболявания и инфекции буквално изчерпват запасите ни от ценни витамини и минерали. И точно, когато организмът трябва да се „възроди за нов живот“ през пролетта, той страда от недостиг на витамин А, С, желязо и цинк, както и витамините от група В. Всичко това води до хранителни дефицити и до най-типичните симптоми на пролетната умора.
Не трябва да забравяме и смяната на астрономическото времето, добавяйки още един час към светлата част на деня. За да отговори на новите потребности от енергия, организмът ни започва да работи на по-високи обороти, без да може да си го позволи. Всичко това ни изтощава, прави ни разсеяни, а не рядко и доста раздразнителни. Добрата новина е, че симптомите отшумяват в рамките на седмица-две, а има и такива, които дори не разбират, че са минали през подобно състояние.
Ако описаните по-горе симптоми не отзвучат след приемане на подходящите за целта витамини и минерали, тогава по-скоро не се касае за преекспонирания термин „пролетна умора“, а може би за изчерпани железни резерви на организма или понижен хемоглобин в кръвта.
Но защо желязото е толкова важно?
Железният дефицит засяга 50% от хората и това е най-често срещаният дефицит в света. Проучванията показват, че жените са много по-склонни да бъдат изложени на риск от дефицит на желязо, отколкото мъжете.
Желязото е абсолютно необходим елемент за човешкото тяло. Той има важната задача да подпомогне пренасянето на кислород от белите дробове до всички клетки на човешкото тяло. Истината е, че желязото като елемент е малко сложен за усвояване. От голямо значение е видът желязо, който приемате, формата и комбинацията с други хранителни вещества.
От натрупания опит и проучвания знаем, че най-лесно усвоимото желязо е хемжелязото. Разтворените вече минерали са винаги по-лесни за резорбиране от организма. А витаминът, които значително повишава усвояването е витамин С, освен за хранителните добавки, витамин С повишава и усвоимостта на желязото от храната.
С богатия си състав, балансирани нива на нутриентите и синергично действие на съставките Фероглобин сироп е изключително подходящ за хора от всички възрастови групи.
Фeроглобин Сироп представлява формула на течно желязо със съставки подпомагащи здравето и жизнеността, включва фолиева киселина, която съдейства за намаляване на умората и отпадналостта. Доставя органична форма на желязо- железен цитрат за подпомагане на абсорбцията и е нежен към стомаха. В допълнение съдържа витамини от групата В и съпътстващи минерали и микроелементи и обогатен с пчелен мед и швейцарски алпийски малц.
Когато хранителната ни диета е лишена от необходимата доза желязо, витамин B12 и фолиева киселина, се нарушава синтеза на червените кръвни телца, а това води дори до анемия. Дефицитът на желязо (анемия) също често се причинява от голяма загуба на кръв, недостатъчен хранителен прием - обикновено поради непрофесионално създадени диетичен режим, независимо дали става дума за редукционни или специфична диета, например на вегани или вегетарианци. Хората, които консумират алкохол често и редовно, са явно изложени на риск, споделя MedConsult.bg. Някои хронични заболявания (целиакия, стомашни заболявания и др.), употребата на лекарства, честа диария, нарушена абсорбция на желязо в храносмилателния тракт и др., също могат да бъдат причина.
Занижените нива на така нужното ни желязо могат да бъдат установени много лесно с целенасочени лабораторни изследвания.
Желязо може да си набавим както с хранителни добавки, така и от естествени източници като:
♦ месо (особено говеждо и свинско),
♦ пшенични зародиши;
♦ сусам;
♦ слънчогледови семки;
♦ орехи;
♦ водорасли;
♦ бирена мая;
♦ овесени люспи;
♦ бобови растения.