През есенните дни много хора се оплакват от  хрема, кашлица, болки в гърлото и повишена температура. През есента, според лекарите, вероятността от настинки е най-висока. Как да не се разболеете?

Намаляването на температурата на въздуха, силните ветрове и честите дъждове през есента водят до охлаждане на организма, което води до спад на имунната защита, което на свой ред води до остри респираторни вирусни заболявания.
 
През есенния период се променя и силата на човек. През есеннта намалява броя на продукти -  източници на витамин С (витамин С се съхранява в тялото до две седмици) и редица други биологично активни съединения, което също намалява защитните свойства на тялото. В допълнение, през есента мнозина се връщат на работа, а ученици и студенти започват учебната година. Често този период е съпроводен от стрес, който оказва негативно влияние върху състоянието на имунната система. Също есента - този период на обостряне на редица хронични заболявания, които отслабват организма и по този начин се създават условия за проникването на патогенни бактерии и вируси.
 
Студът може да се превърне в сериозна пречка за човека, влошавайки здравето му да не му позволява да изпълнява пълноценно работните си задължения. Понякогасимптомите траят седмици, особено ако пациентът продължава да работи и не спазва препоръките на лекаря. 
 
Няколко полезни съвета да не настинете през есента:
 
НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ ПОЧИВКАТА СИ

 
За да не изразходвате прекалено много енергия, трябва строго да спазвате режима на работа и почивка. Опитайте се да получите достатъчно сън, най-малко 7-8 часа на ден. По време на сън имунната система се нормализира и работата на всички органи и системи се възстановява активно. Сънят е едно от най-добрите лекарства, познат отдавна. Организъм, който систематично е недоспал, е по-уязвим за вирусни и бактериални инфекции.
 
КАЧЕСТВЕНА ХРАНА

 
Диетата през есента трябва да бъде толкова разнообразна, колкото е възможно. Предпочитайте храни, които съдържат голям брой витамини, минерали и други хранителни вещества. Включете в менюто риба, яйца, месо, кисели млечни продукти, пресни зеленчуци и плодове (можете да използвате замразени), както и прясно изцедени сокове. Полезни са билковият и шиковият чай.
 
Останалите 3 съвета как да бъдем здрави през есенния сезон четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to