Ваксината на Merck&Co срещу вируса Ебола получи препоръка за одобрение от европейския регулатор на лекарствата в петък, като направи крачка към превръщането в първата официално одобрена ваксина срещу смъртоносната болест, съобщава "Ройтерс".

Европейската агенция по лекарствата - EMA съобщи, че нейният комитет за лекарства за хора (CHMP) препоръчва да се предостави разрешение за пускане на пазара в ЕС, като ваксината да бъде обозначена като Ervebo за лица на възраст над 18 години, които са в риск от контакт със заирския вирус Ебола.

Окончателното одобрение зависи от Европейската комисия, която обикновено следва препоръките на CHMP.

Пробив - втори човек бе излекуван от ХИВ

Световната здравна организация - СЗО приветства решението, като заяви, че ще премине към преквалификация на ваксината. Програмата за предварителна квалификация на СЗО е услуга, която помага да се осигури достъп до лекарства за тежки заболявания като ХИВ/СПИН и малария.

"Условното разрешение за първата в света ваксина срещу Ебола е триумф за общественото здраве и свидетелство за безпрецедентното сътрудничество между редица експерти в световен мащаб", коментира генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейсус.

Внимание! Ето защо не трябва да се пие мляко по време на настинка

Хеморагичната треска, открита за първи път в Конго през 1976 г., се разпространява чрез директен контакт с телесни течности и обикновено убива приблизително половината от тези, които заразява.

Понастоящем няма одобрени терапии за Ебола, а данните от изпитания и програми за употреба показват, че Ervebo е ефективна за защита срещу вируса след еднократна доза, съобщи EMA.

Експериментална ваксина победи Ебола в Западна Африка

Ваксината е тествана при около 16 000 души и в момента в процес на одобрение в САЩ.

Настоящата епидемия от Ебола в Демократична република Конго е заразила над 3000 души.