Проф. д-р Донка Байкова обясни какви рискове крият постите и за какво да внимаваме при великденските лишения
Великденският пост е най-строгият и най-важният от всички постове. В този период се забранява дори да се пуши и да се пият алкохолни напитки. Забранява се употребата на продукти с животински произход - месо, риба, мляко и яйца, както и белият хляб, гевреци, бонбони и майонеза.
Разрешените храни са растителните: плодове - пресни или изсушени, зеленчуци, в това число и кисело зеле, туршии, кисели краставички. От хлябовете е разрешен черният, типовият и сухарите. Могат да се ядат гъби, орехи, всякакви каши, приготвени с вода, и е разрешено да се пие чай. На Благовещение и на Цветница е позволено в менюто да има риба.
- Проф. Байкова, в какво съвременната медицина намира ползата от постенето?
- Съвременната медицина препоръчва редуването на консумацията на постна и блажна храна, защото признава ползите за човешкия организъм както от постенето, така и от консумацията на мляко, сирене, яйца, месо, които доставят на организма аминокиселини. Ползите от правилно и внимателно проведените пости също са много. Повишеният прием на зеленчуци и плодове, богати на пектин, целулоза и антиоксиданти, спомага за изхвърлянето на токсините, облекчава дейността на храносмилателния тракт, ендокринната и сърдечносъдовата система. Намаляват се нивата на лошия холестерол, метаболизмът се засилва.
Постенето действа имуностимулиращо, подобрява съня, дейността на сетивата и паметта. Неслучайно се препоръчва ядене на постна храна при много сърдечносъдови и белодробни здравословни проблеми.
Типичната за постите по-безсолна храна влияе отлично на бъбреците и отделителната система. Напълно възможно е по време на пости да се редуцира теглото в зависимост от хранителния и спортния режим.
Цялата истина за постите четете в пълното интервю с проф. Байкова на най-полезния здравен сайт Zdrave.to