Антон Ершов, докторът на медицинските науки, професор по патофизиология на Московския държавен медицински университет, е разказал при какви условия се формира устойчив имунитет срещу COVID-19, съобщават световните издания.

Според думите на Ершов, оптималният случай за формиране на стабилен имунитет срещу COVID-19 е протичането на заболяването в средна форма без прекомерна употреба на лекарства. "Тогава организмът формира максималния имунитет към него", отбелязал е той.

Според думите на професора, подходящият имунитет, който осигурява защита срещу инфекцията, може да не се формира в два случая: много лек или изключително тежък ход на заболяването. В първия случай, в организма на човека, въпреки инфекцията, няма необходимото количество от вируса и той не може да приеме сериозно инфекцията и да развива антитела към нея.

"Вторият случай, когато имунитетът не се формира, е в случай, че човек е прекалено болен. При тежко протичане на заболяването организмът ще бъде толкова стресиран, че всичките му компенсаторни сили отиват да поддържат живота в настоящия момент, а не да формират защита за бъдещето. Организмът просто няма достатъчно сили, а именно протеини за образуването на антитела “, пояснява Ершов.

Специалистът е добавил, че проблемът с настоящия коронавирус е свързан с това, че той се е появил неотдавна и съответно не е минало достатъчно време за „запознаване“ с този вирус. "Поради факта, че става въпрос за SARS, има предположение, че имунитетът срещу COVID-19 също ще се съхрани в продължение на две години,  но все още няма потвърдени данни", казал е още професорът.