В действителност, експерти казват, че три чаши чай на ден помагат за поддържането на зъбите в добро състояние и намаляване на риска от кариес.

Анализ на съществуващите изследвания установи, че черният чай помага за потискане на два вида бактерии - стрептококус мутанс и Lactobacillus - свързани с кариес и пародонтоза. Най-ефективната доза е три чаши чай на ден, разкрива авторът на изследването, д-р Кари Ръкстън.

Също така, експертите са заключили, че черният чай помага в борбата с кариес, дори когато използвате захар.

А зеленият чай има подобен ефект и помага в борбата с лошия дъх, тъй като неутрализира серните съединения в устата, които причиняват лош дъх.

Д-р Ръкстън, чийто анализ се публикува в Nutrition Bulletin, на британската фондация Nutrition казва, че има неоспорими доказателства, че пиенето на чай помага за предпазване от загуба на зъби.

"Три до четири чаши черен чай на ден намаляват нивата на бактериите в устата", казва тя.

"Когато бактериите в устата реагират на въглехидрати, киселината разтваря зъбния емайл и води до щети, които може да означават загуба на зъби. Черният и зелен чай намаляват възпалението и предотвратяват свързването на растежа на бактериите, които стимулират верижна реакция", казва Ръкстън.

Чаят съдържа антиоксиданти, известни като флавоноиди и катехини, които имат антимикробна активност. Проучването също така потвърди, че зеленият чай може да допринесе за загуба на тегло, тъй като допринася за по-бърза консумация на мазнини.


ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO