Световната здравна организация смята, че недостигът на йод е най-често срещаната неинфекциозна болест на планетата. Според статистиката доста хора получават 2-3 пъти по-малко йод от необходимото. А това отнема малко по-малко от живота на човек!

6 храни, които могат да увредят щитовидната жлеза

Според препоръките на СЗО ежедневно трябва да се приемат около 100 микрограма (mcg) йод за юноши, 150 микрограма за възрастни и 200 микрограма за бременни жени. Изглежда малко, но йодът е доста рядък елемент. Човек го получава само външно: 90% - с храна, а останалите - с водата и въздуха.

Ако в организма няма достатъчно йод, метаболизмът е нарушен, щитовидната жлеза престава да функционира правилно, имунната система е отслабена, състоянието на кожата, ноктите и косата се влошава, рискът от затлъстяване се увеличава, а в напреднали случаи се развиват болести като гуша и кретинизъм.

Кои са 10-те най-добри храни, които ще ви помогнат да запълните дефицита на този елемент и да укрепите щитовидната си жлеза, четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.