Ватикана обяви първи случай на заразен с коронавирус на своята територия. Това се случва дни след като папа Франциск беше изследван за вируса, съобщава „Дейли Мейл“.
 
Както БЛИЦ съобщи, пробата на Светия отец беше отрицателна. Той се разболя от някакъв вид настинка и предизвика тревога у вярващите.
 
Новината за заразен във Ватикана означава, че епидемията е стигнала до сърцето на италианската столица. В страната са потвърдени над 3800 случая със 148 починали. Засегнати са 22 региона.
 
Говорителят на Ватикана Матео Бруни каза, че заразеният е бил диагностициран в четвъртък, след което служителите в клиниката на града-държава са били евакуирани, за да може тя да бъде щателно почистена.
 
Повечето работещи във Ватикана, които ползват неговите здравни услуги, живеят в Италия извън територията на папската държава.
 
Бруни не даде повече подробности за това дали заразеният е служител, духовно лице или част от швейцарската гвардия. Ватикана е информирал италианските здравни власти за ситуацията.
 
Във вторник беше съобщено, че член на персонала е бил поставен под карантина заради съмнения, че може да се е заразил. Той е имал контакт с френски свещеник, който след това е бил настанен в болница в Париж под карантина.

Превод и редакция: БЛИЦ