Предполага се, че кориандърът идва от Средна Азия и Южна Европа, но е познат от хилядолетия и в Азия и Ориента. Среща се в диво състояние в Египет и Судан.

Той се споменава в древни санскритски писмени източници, доказващи употребата му като подправка преди повече от 5 хил. години.

Семена от кориандър са открити в египетските пирамиди.

Като подправка 

В кулинарията се използват плодовете и листата на растенията.

В Индия и в арабските страни листата са толкова разпространена подправка, колкото е магданозът в Европа.

На тях се дължи характерният аромат на различни месни и зеленчукови блюда.

И това е интересно - Проф. Донка Байкова: Червеното вино има доказан антираков ефект - четете в най-добрия здравен сайт у нас www.zdrave.to.

Смлените семена са основна съставка на всички видове къри. Със смлян кориандър се ароматизират и сладкиши, меденки и др., пише vesti.bg.

Освен в кулинарията, кориандърът се използва и заради лечебните му свойства

Той повишава мъжката потентност, смята Диоскорид - гръцки лекар и автор на редица книги за лечебните свойства на растенията.

Основателят на научната медицина Хипократ го предписвал като медикамент, но също така е препоръчвал с него да се ароматизират вината.

Листата от кориандър влияят благотворно на кръвоносните съдове и имат противомикробно действие.