Защо ядем, без да изпитваме чувство на глад? Защо предпочитаме месо, въпреки че сме наясно колко по-разумно е да хапнем риба? Нима за всичко е виновна слабата воля? Не! Върху нашия апетит много силно влияние оказват фактори, които не осъзнаваме. Нарушената изработка на хормоните в стомашно-чревния тракт ни кара да се чувстваме вечно гладни.

“Тези хормони, особено грелинът и лептинът, контролират механизмите на усещане на ситост и глад”, обяснява проф. Малгожата Козловска-Войчеховска от Варшавския медицински университет. - Грелинът, изработван в стомаха, подава сигнал за глада, който бързо постъпва в мозъка. На свой ред, когато сядаме на масата, червата започват да изработват лептин, който  съобщава на мозъка, че организмът е получил храна.

Нарушената изработка на тези хормони може да доведе до това човек много трудно да утолява глада си. Основен виновник за това са чревните бактерии, защото те играят ключова роля в механизмите, регулиращи нашия апетит. Някои бактерии, в частност чревният бацил, се размножават бързо и както показват нови изследвания на Нюйоркския университет в рамките на проекта “Микробиомът на човека”, могат да блокират сигнала за засищане, изпращан от червата към мозъка. 

“Ако в менюто ни не достигат важни за бактериите хранителни вещества, те “изгладнели”, ни склоняват към лакомия”, - обяснява проф. Козловска-Войчеховска. Оказва се, че нивото на инсулина зависи от състоянието на чревната микрофлора. Това е поредният хормон, който оказва силно влияние върху способността на мозъка да контролира глада и засищането.

“Циркулирайки по кръвта, инсулинът подава сигнал на мозъка за това, че е време да похапнем. - казва професорът. - Затова е много трудно на хората с наднормено тегло да контролират своя апетит: нивото на инсулина при тях често е повишено, в резултат на което те изпитват пристъпи на глад”. 

Какви са най-големите заблуди за преяждането и защо трябва да се храним в червени чинии при пълна тишина четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to