Попълнете търсена ключова дума или фраза

Уникална видеоасистирана хирургия спаси живота на мъж в "Токуда"

https://blitz.bg/zdrave/unikalna-videoasistirana-khirurgiya-spasi-zhivota-na-mzh-v-tokuda_news477966.html Blitz.bg

Интервенцията се извършва за първи път в България и представлява единствен шанс за пациента, който страда от злокачествено образувание

София, България 09 Ян. 2017, 12:14 2227 прочита 0 коментара
73-годишен мъж се възстанови успешно в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" след сложна изцяло видеоасистирана операция за отстраняване на тумор на прехода между хранопровода и стомаха. 

Интервенцията се извършва за първи път в България и представлява единствен шанс за пациента, който страда от злокачествено образувание и няколко съпътстващи заболявания като аортна високостепенна клапна стеноза, белодробна тромбоемболия и вторична анемия, съобщава "Дарик".

Пациентът постъпва с оплаквания като невъзможност за преглъщане и хранене и загуба на тегло от 20 кг за месец. Гастроентеролозите в "Токуда" откриват туморa, който е локално авансирал и пречи на нормалната храносмилателна дейност на пациента. Операцията е възможна, но множеството съпътстващи заболявания затрудняват извършването на голяма по обем отворена хирургия. 

След мултидисциплинарно обсъждане д-р Цветан Минчев, началник на Гръдна хирургия и д-р Веселин Маринов, началник на Лапароскопска хирургия решават да извършат комбинирана лапароскопска и торакоскопска операция, до този момент неосъществявана в България. 

"Отстранихме част от хранопровода и стомаха през няколко малки отвора съответно в гръдния кош и корема и изградихме нов преход между тези два органа на храносмилателната система в торакса. Всичко това се случи без отваряне на гръдната стена и без разрези на корема", обяснява подробности за сложната хирургическа намеса д-р Минчев. 

Той допълва, че операцията е изключително сложна в технически план, която обаче е много щадяща и дава отлични резултати за пациента. Изцяло видеоасистираната хирургия позволи на пациента да се храни през устата още на четвъртия ден след операцията и на 7-мия да бъде изписан. 

"Най-ценното в случая е мултидисциплинарният подход и отличната колаборация между екипите, практикуващи миниинвазивни техники. Само минимално инвазивните подходи, които използвахме, дават шансове на болни с толкова широка придружаваща патология", добавя д-р Маринов. 

Благодарение на мултидисциплинарните екипи хирурзи и виртуозните щадящи подходи, които използват, пациентът е изписан и се възстановява при своите близки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам