Чувствали ли сте някога, че се нуждаете от прегръдка? Ти не си единствен, пише beu.bg. И се оказва, че има доста добро обяснение за това чувство. Всеки път, когато някой ви прегръща, всъщност получавате неочаквани ползи за здравето!

Изследванията показват ползите за здравето от прегръдката.


ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO
 

Учените казват, че прегръщането увеличава производството на окситоцин в организма.Окситоцинът е невротрансмитер, който играе роля в емоционалния център на мозъка. Той участва в чувствата на щастие, намален стрес и тревожност. Когато се чувствате зле, прегръдката наистина може да ви накара да се почувствате по-добре! Според едно скорошно проучване, тя може да ви предпази от заболяване!

Изследване, проведено от университета "Карнеги Мелън", предполага, че прегръщането и социалната подкрепа могат да допринесат да се разболявате по-рядко, поради стрес. Изследването е проведено на 404 здрави възрастни. Представената социална подкрепа на всеки участник е оценена с помощта на въпросник. Честотата на междуличностните конфликти и прегръдките се оценява чрез телефонно интервю. Проучването продължава 14 последователни вечери. След 14 дни участниците са били умишлено експонирани на обикновен  вирус. Изследователите наблюдават участниците в карантина, за да проследят техните симптоми.

Изследователите установяват, че получената социална подкрепа намалява риска от инфекция, свързана с конфликти. Най-добрата част? Прегръдките били отговорни за една трета от защитното въздействие на социалната подкрепа. По-честите прегръдки и по-голямата социална подкрепа довели до по-леки симптоми на болестта, независимо от конфликтите.

Шелдън Коен, професор по психология от университета Карнеги Мелън, ръководи проучването. Той обяснява: "Това предполага, че прегръщането от доверен човек може да действа като ефективно средство за предаване на подкрепа и че увеличаването на честотата на прегръдките може да бъде ефективно средство за намаляване на вредните последици от стреса. Очевидният защитен ефект на прегръдките може да се дължи на самия физически контакт или на прегръдката, бидейки поведенчески показател за подкрепа и интимност ".

Той добавя: "Така или иначе, онези, които получават прегръдки, са по-защитени от инфекция." Всяка прегръдка, която получавате, играе важна роля за намаляване нивото на стрес и запазване на здравето ви!

Сега отидете и прегърнете колегата или семейството си...