При наличие на язвени лезии с неравни ръбчета по езика, които не заздравяват със седмици и дори месеци или продължават да нарастват, е препоръчителна незабавна консултация със специалист Уши-Нос-Гърло (УНГ).

Раничките, които често пренебрегваме като „маловажни“, може да са индикация за рак на езика, предупреждава проф. Мелих Гювен Гювенч, УНГ-специалист от болница Acıbadem Maslak в Турция. Заболяването обикновено засяга пациенти над 40-годишна възраст, по-често мъже, отколкото жени.

Американец с метастази по цялото тяло пребори рака с кучешко лекарство (СНИМКИ)

Световната статистика обаче сочи, че през последните години е налице тенденция за увеличаване честотата на заболяването, включително при жени и млади хора. Добрата информираност е от ключово значение за поставянето на ранна диагноза и съответно по-добра прогноза за лечението.

Основният рисков фактор за рак на езика е консумацията на тютюневи продукти и алкохол. Тези, които дъвчат тютюн или пушат лула, са изложени на същия риск като онези, които пушат цигари. HPV (човешки папиломен вирус) също може да причини рак на езика, твърди проф. Гювенч.

Кои са 5-те най-чести симптома при рак на езика и някои важни препоръки четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.