Внимание, ако забележите това по храната си, веднага я изхвърлете!
Учените твърдят, че плесените съществуват от около три милиарда години. Изследванията върху плесените откриват не само отрицателните им страни, но също така доведоха и до появата на пеницилина.
Той е първият използван антибиотик. Именно пеницилинът е този, който спасява живота на милиони хора. Други полезни форми са тези, които се използват за производството на сирена и приготвянето на соев сос.
Ако ви харесва леко щипещият вкус на газираната вода, и тук трябва да отдадете почит на мухъла. С негова помощ се произвежда лимонената киселина за ароматизиране на много безалкохолни напитки.
Освен това някои видове плесени се използват за подобряване на почвата в селското стопанство. Все пак не трябва да забравяме и вредата, която мухълът може да причини.
Често в хладилника си намираме плесенясали от едната страна зеленчуци, а хлябът леко се е покрил с белезникави петна. Безопасно ли е да се ядат тези продукти (поне от тази страна, където не се вижда да има мухъл?)