Вземете един банан, нарежете го на тънки филийки и го оставете да изсъхне, после го счукайте до фин прах и става чудо

Чували ли сте за бананово брашно ? Освен че са необикновено вкусен и здравословен плод, бананите биха могли да бъдат изсушени и смлени до фино брашно. И да, то е в пъти по-здравословно от традиционното брашно, приготвя се лесно и може да се включи в рецептите за най-различни ястия.

И това далеч не е всичко! Знаете ли, че бихте могли да отслабнете, включвайки банановото брашно в хранителния си режим?

Запознайте се с новата тенденция в борбата с излишните килограми.

Как се приготвя брашно от банани?
На първо място е необходимо да отбележим, че банановото брашно не се приготвя от узрели банани, а от по-твърдите и по-зелени плодове. Те се белят, режат се на тънки филийки и се оставят да изсъхнат напълно. След това се смилат или счукват в хаванче до фин прах.

Въпреки че е сравнително ново за нашия пазар, брашното от банани се е консумирало в Африка и Ямайка като алтернатива на пшеничното брашно още през 1900-те години. Също така е било разпространено в САЩ по време на Първата световна война, когато пшеницата и ръжта са били трудно достъпна суровина.

Ето как банановото брашно помага в борбата с излишните килограми:

Контролира нивото на кръвната захар
Традиционните брашна, хлябът, картофите, тестените изделия и т.н. се усвояват бързо и се превръщат в захари. Това води до повишаване на кръвната захар и нежелано чувство за глад. За разлика от тях, банановото брашно поддържа нивото на кръвната захар стабилно.

Засища за по-дълго време
Банановото брашно отнема повече време на тялото, за да бъде преработено и усвоено. По този начин вие ще се чувствате сити по-дълго време и няма да преяждате.

Понижава глада за въглехидрати
Брашното от банани не увеличава нивото на кръвната захар и по този начин ограничава глада за въглехидрати и захари. На практика, тези храни преминават направо в мастните депа на организма и ограниченият им прием ще направи чудеса за вашата талия.

Съдържа устойчиво нишесте
Банановото брашно съдържа голямо количество устойчиво нишесте - вид въглехидрати, които действат досущ като фибри. Те не могат да се усвоят и абсорбират напълно от тялото, поради което голяма част от тях преминават през организма, без да се натрупват. Това автоматично означава понижен прием на калории.

С ниско съдържание на калории
Със много по-малко калории от традиционното пшенично брашно, банановото брашно е отличен избор за всеки, който се стреми да отслабне. В действителност, то съдържа 25% по-малко калории в сравнение с останалите брашна на пазара. Само 100 калории на 1/4 чаена чаша.

С високо съдържание на хранителни вещества
Витамините и минералите са важна част от всяка здравословна диета за отслабване. Банановото брашно е с изключително високо съдържание на калий и други ценни хранителни вещества и предоставя на организма значително количество фибри.

И не, банановото брашно няма вкус на банани. Това, че ще го добавите в любимата си рецепта за хляб далеч не значи, че ще приготвяте бананов хляб. Вместо това, вие ще изберете здравословна алтернатива, която е полезна и за организма като цяло, и за обиколката на талията ви.

За разлика от повечето брашна, банановото брашно не съдържа глутен, което го прави отличен избор за хора, които се опитват да ограничат консумацията му, поради здравословни причини. То лесно може да замени традиционните брашна в тестените изделия и да бъде част от менюто ви, ако следвате Палео диета.

Какво е необходимо да направите ли? Просто заменете част от традиционните брашна, които използвате ежедневно, с брашно от банани. Това е цялата философия.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO