Преди 2 години видях един буркан комбуча от приятел в кухнята. Тя ми даде охладена, тръпчива напитка. 

"Японската кралица", "Манджурска гъба", японска гъба, медуза, комбуча. В Япония, медицинската наука отдавна е установила, че комбуча има положителен ефект върху физиологията на жените, дори помага да се забременее.

Свойства на комбуча

Kомбуча е богата на оцетна и млечна киселина, както и дрождени култури. Специални ензими в гъбата, създаване на благоприятна среда за организма! Защото всички, страдащи от стомашно-чревни заболявания, се нуждаят от изцелителна инфузия като жива вода.

Особено забележим ефект от използването на на чай от комбуча в периода на възстановяване след прием на антибиотици. Антибиотиците убват в чревната микрофлора всички полезни микроорганизми и благодарение на чудото се възстановяват много бързо!

Чаят от гъбата се използва при заболявания на черния дроб и панкреаса. Невероятно полезно е да се пие заради метаболитни нарушения, затлъстяване, хормонален дисбаланс!  Kомбуча може да помогне да отслабнете, защото нормализира стомашния баланс и играе важна роля в процеса на отслабване. Също така инфузията помага за успокояване на нервната система и да се справим с постоянни главоболия.

Ето подробни инструкции, как да си отгледаме комбуча сами у дома. Това е време, в което да направим всичко в името на укрепването на здравето!

ЩЕ ВИ ТРЯБВА

  • Празен литров буркан
  • 5  ч.л. черен чай на листа, без добавки
  • 0, 5 литра вряла вода
  • 7 ч.л. захар
  • марля

ПОДГОТОВКА

  • Оставете чаените листа да заврят във вода, както си правите чай обикновено. 
  • Добавете захарта.
  • Напълнете буркана, който сте измили хубаво със сода бикарбонат, изплакнете го и наполовина напълнете с чай, който сте прецедили.
  • Покрива се с марля и се поставя на тъмно място. След няколко седмици започва да изпуска характерен неприятен аромат, а след месец и половина тънка гъба се образува на повърхността на чая! Тя трябва да бъде внимателно отстранена и поставена в трилитров буркан със слаб чай.

Оказва се, че пиенето на чай от тази гъба се препоръчва за изплакване на косата за специална мекота и укрепване, за забърсване на лицето с него като тоник и дори лекува рани, които не зарастват дълго време! 

Редовната употреба на чая от гъбата - по половин чаша 3-4 пъти на ден, ще ви помогне да се справите с хипертонията и намалите нивата на холестерола в кръвта. Препоръчително е да пие от хора, страдащи от атеросклероза. Преди вечеря чаша инфузия се препоръчва за тези, които страдат от анемия.


ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO