Юлияна Дончева разказа своята истина за полезната храна и разкри какво прави, за да е здрава!

Юлияна Дончева е телевизионен журналист - водещ в италианската телевизия Rai 2 и в Българската национална телевизия. През 2001 г. става депутат в 39-ото Народно събрание. След като излиза от политиката, се отдава на бизнес. Юлияна е майка на двама синове и от години се интересува от здравословен начин на живот и хранене.

На тази тема е посветена първата й книга “Код червено: Моята истина за храната”. Ето какво сподели за читателите.

- Г-жо Дончева, какво ви провокира да напишете книга с вашата истина за храната?
- Натрупах много информация за здравословното хранене и в един момент реших да направя телевизионно предаване на тази тема. Събрах материал за няколко предавания и представих доста нелицеприятни факти за това какво ни предлагат част от производителите на храни в търговската мрежа.

Част от информацията, до която успях да се добера, е толкова притеснителна, че не съм спала с нощи. И тази информация доста старателно се пази в тайна. Смятам, че от телевизията се изплашиха, че ще бъдат засегнати бизнес интереси, и ми предложиха да се насоча към друга тематика. Но понеже на пазара има невероятно опасни за човешкото здраве храни, най-вече за децата, моята съвест няма да е чиста, ако не споделя това знание с хората. Така стигнах до написването на книга. 

- Какво е най-притеснителното в храните, които ни се предлагат по магазините?
- Например палмовото масло в състава на пакетираните храни. В някои статии пише дори, че е полезно. Всъщност това е една от най-вредните добавки. Влага се в почти всичко, като започнем от детски храни, бисквити, млека и във всичко пакетирано.

Четох в различни европейски нормативни документи, че палмовото масло е забранено да се влага в храни или трябва задължително да се упомене на етикета. Само в България и в още две-три страни в Европа няма задължение производителите на пишат на етикетите, че храната съдържа палмово масло. Разбира се, ако изядете храна с добавено палмово масло, няма да се разболеете веднага. Но с натрупването му в организма то има канцерогенен ефект. 

От Световната здравна организация съветват да си следим дневния прием. Но ако не е отразено на етикетите, че храната съдържа палмово масло, как изобщо да си контролираме приема? Това е проблем, за който трябва да се говори. И в България трябва да стане като в цяла Европа - да бъдем информирани от производителите в какво слагат палмово масло или друга вредна добавка. Тогава всеки сам ще решава каква храна да яде.

Какво е полезно да се яде и  какво прави Юлияна Дончева в ежедневието си за своето здраве четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to