Изследване в 194 страни, които се борят с коронавируса, показва, че държавите, оглавявани от жени, като Нова Зеландия и Германия, се справят значително по-добре от държавите, ръководени от мъже.

Докладът, който все още не е преминал експертна оценка, е показал, че мерките, предприети от 19 жени лидери в началото на пандемията, са спасили почти два пъти повече животи, въпреки еднаквия брой случаи на COVID-19.

Учени от Англия, които публикуваха своята работа в Social Science Research Network, казват, че резултатите от изследванията показват "по-добър план за действие и по-добро внедряване в живота" в държави, оглавявани от жени.

Както изследователите подчертават, получените от тях данни "показват явна и последователна закономерност, потвърждаваща, че броят на смъртните случаи е по-нисък в страните, оглавявани от жени, отколкото в държавите, оглавявани от мъже" - не на последно място, защото лидерите жени са въвели по-рано карантина.

Към 18 август в Германия са регистрирани над 9 хил. смъртни случаи от коронавирус, докато във Великобритания - повече от 41 хиляди. Нова Зеландия регистрира 22 фатални случая на COVID-19, а в Ирландия - повече от 1700.

„Резултатите от нашите изследвания доказват, че жените лидери са реагирали по-бързо и по-решително в критичната ситуация. Почти във всички случаи те са въвели карантината по-рано от мъжете лидери при аналогични обстоятелства. Това със сигурност им е помогнало да спасят живота на гражданите".

Превод и редакция: БЛИЦ