Всеки, който страда от уролитиаза, знае колко непоносима болка причиняват понякога изключително малки камъчета в бъбреците. Тези кристализирани минерали могат да се преместят от бъбреците до уретерите и пикочния мехур и това “скитане” причинява изключително неприятни усещания.

Всеки, който се е сблъскал с този проблем, трябва спешно да промени начина си на живот и храненето. А тези, които за щастие не са имали такъв проблем, но които се грижат за здравето си и искат да играят на сигурно, не пречи да се запознаят с най-неочакваните причини за уролитиазата.

Калциев дефицит
Невероятно, но факт: тъй като калцият е основният “строителен материал” на най-често срещаните и най-опасните, трудно разтворими вид камъни в бъбреците - оксалатите, на теория калцият или по-скоро - продуктите, които го съдържат, трябва да бъдат ограничени. Това е погрешно мнение! Последните изследвания в тази област показват, че хората, които приемат достатъчно количество калций с храната, много по-рядко страдат от уролитиаза. Често камъните в бъбреците се причиняват от оксалати, съдържащи се в големи количества в листните зеленчуци и в ядките. Тази здравословна храна не става вредна, трябва да следите за нейното количество: просто не злоупотребявайте. Мярката е важна във всичко.
Как е възможно това! - ще се учудят много от вас. Оказва се, че това се случва поради понижаване абсорбцията на оксалати от стомашно-чревния тракт, което е свързано с калция, “доставен” на тялото с храната, а не с това, че се съдържа в урината и обикновено се превръща в камък. Така че млечните продукти, разбира се, в разумни количества, могат да бъдат включени в менюто с чиста съвест.

Останалите причини за почва на камъни в бъбреците, четете в zdrave.to