Хиляда и петстотин лекарства са изтеглени от българския пазар заради референтното ценообразуване. Причината е, че по този метод се стига до такова понижение на цените на лекарствата, които се реимбурсират от Здравната каса, че се губи икономическата логика. Това обясни проф. Тони Веков от Медицинския университет в Плевен на конференцията “Достъп до лекарствена терапия - възможности и предизвикателства”, проведена в средата на март в София. 

Основният механизъм за определяне на цените е международно референтно ценообразуване. Цените се определят на нивото на най-ниската официална цена в 17 референтни страни. Тъй като доходите в България са ниски в сравнение с останалите страни  членки на ЕС, чрез реферирането по най-ниска цена се поддържат и ниски лекарствени цени. Но в условията на свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали в рамките на ЕС евтините лекарства на българския пазар поемат по законни и незаконни пътища към други пазари. 


Защо паралелният внос на лекарства е ефективно решение при недостиг на медикаменти на нашия пазар и защо са безпочвени обвиненията, че законният износ води до дефицит на медикаменти, четете в zdrave.to