Щитовидната жлеза е неголям орган, който обаче влияе съществено на функционирането на няколко важни системи в организма. Това е ендокринен орган, който произвежда хормони и участва в метаболизма, влияе на сърдечния ритъм, на нашето настроение и на други жизнено важни процеси, определящи здравето и самочувствието ни.

Ето защо е изключително важно да се знае кои фактори може да се отразят негативно на здравето на щитовидната жлеза и да се минимизират последствията от тях.

Ендокринолозите посочват 7 неща, които влошават незабележимо здравето на щитовидната жлеза. 

1. Заседнал начин на живот
Малко подвижният начин на живот е причина за едно от заболяванията на щитовидната жлеза - хипотериоза, което забавя метаболизма и води до натрупване на излишни килограми, затлъстяване и диабет. 

2. Меню с ниско съдържание на йод
Недостатъчното съдържание на йод в храната също може да доведе до намаляването на производството на хормони от щитовидната жлеза. Това хранително вещество регулира дейността щитовидната жлеза и е изключително важно да бъде употребявано в достатъчни количества.
Йод се съдържа в: морската и хималайската сол, боровинките, репичките, фасула, водораслите, шоколада, киселото мляко, зеления грах. 

3. Пушене 
Токсините от цигарите проникват в кръвта и достигат не само до разни тъкани и клетки, които поразяват, но и въздействат негативно върху здравето на щитовидната жлеза. Никотинът понижава нивото на хормона на щитовидната жлеза, предизвиквайки проблеми с обмяната на веществата, зрението и функционирането на сърдечно-съдовата система.

Кои са останалите 4 фактора, които съсипват здравето на щитовидната жлеза четете в Zdrave.to