Има смисъл да изследвате дебелото си черво дори да нямате оплаквания! Няколко скрининг-центрове в България до известна степен компенсират липсата на постоянно действаща Национална програма за профилактика на рак на дебелото черво. Защо продължава да расте заболеваемостта от рак на дебелото черво? В какво се изразява същинската профилактика? Кои са алармиращите сигнали, които са сигурен маркер, че трябва да посетим лекар? 

Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Атанас Матев - лекар проктолог и хирург. Създава и ръководи Център за лечение на хемороиди, операция на анална фисура, полипи на червата, профилактика и ранно откриване на рака на дебелото черво. В практиката си прилага високоефективни съвременни методи, като използва модерна апаратура от реномирани световноизвестни фирми. А чрез комплекс от стандартизирани изследвания в медицинския център се извършва профилактика и ранно откриване на рака на дебелото черво.  

- Д-р Матев, според статистика, посочена от вас, през 2017 г. само във вашия медицински център сте открили нови 54 случая на рак на дебелото черво. Затова първият ми въпрос е защо нараства заболеваемостта при това заболяване?

- Да, заболяването зачестява и това е нещо, което безспорно се доказва от статистиката на Националния раков регистър. През последните 25 години ежегодно болните като абсолютен брой се увеличават. Разбира се, увеличават се и нашите възможности за по-ранна диагностика, тъй като ендоскопската апаратура вече е повсеместно разпространена, висококачествена и позволява да откриваме и повече ранни случаи. Може би една от причините е, че вече повече пациенти се насочват към нашия, пък и към другите специализирани медицински центрове. Т.е. на фона на увеличения брой пациенти се увеличават и болните със злокачествени заболявания. Така или иначе за 2017 г. имаме 54 новооткрити случая на рак на дебелото черво, което хем ни радва, че сме успели да ги открием, хем ни плаши, че никак не са малко. Искам обаче веднага да отбележа, че повечето от тези новооткрити случаи са в начален стадий на заболяването.

Всъщност профилактиката е за хора, които се чувстват здрави. А иначе, за щастие, ракът на дебелото черво има по-продължителен ранен стадий. Това са т.нар. полипи, които имат злокачествен потенциал. Колкото по-дълго стоят те неоткрити, толкова повече увеличават размера си и вероятността от раково израждане става по-голяма. А всъщност целта на профилактиката е ние да ги открием още докато са малки и да ги премахнем.

Цялото интервю с д-р Матев, четете в zdrave.to