Защо е толкова важна ролята на щитовидната жлеза за нашия организъм? Какво е необходимо за нейното функциониране? Какви са основните разлики между двете автоимунни заболявания на жлезата - Базедова болест и автоимунен тиреоидит?

Кои са рисковите и предразполагащи фактори за възникване и развитие на тези две заболявания? Какво е правилното поведение и на лекарите терапевти, и на болните? 

Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Донка Атанасова - специалист по вътрешни болести и ендокринология. Има 37 години лекарски стаж по специалността и над 30 години преподавателски опит като главен асистент в Медицински факултет на Тракийския университет - Стара Загора, Клиника по ендокринология.

- Д-р Атанасова, защо е толкова важна ролята на щитовидната жлеза и какви необходими условия са нужни за нейното функциониране?

- Щитовидната жлеза е ендокринна жлеза и както всички знаем, се намира в областта на шията. Тя регулира много, и то важни функции в нашия организъм, свързани с регулацията на енергийния метаболизъм, с температурата на тялото, която, както знаем, трябва да се движи в строго определени граници.

Цялото интервю с д-р Атанасова, четете в zdrave.to