Д-р Дениз Бакалов е специалист по ендокринология и болести на обмяната в Клиниката по ендокринология на Александровска болница. От 2011 г. е и главен административен лекар в клиниката. Специалистът диагностицира и лекува пациенти със захарен диабет, заболявания на щитовидната  жлеза, хипофизни и надбъбречни нарушения, ендокринна хипертония и други хормонални и метаболитни нарушения. 

Д-р Бакалов е асистент към Катедра вътрешни болести на Медицински университет-София, член на Българското дружество по ендокринология, на Европейската асоциация за изучаване на диабета, на Американската диабетна асоциация, на Международната фондация по остеопороза, на Специализирания съвет по реклама и Комисия по имунологични лекарствени средства към Изпълнителната агенция по лекарствата. Участва в многобройни национални и международни конгреси и семинари по специалността. 

- Д-р Бакалов, какви са основните характеристики на болестите на щитовидната жлеза?

- Един от важните моменти, които хората трябва да имат предвид, е това, че болестите на щитовидната жлеза са доста широко разпространени, като до голяма степен оплакванията при тях могат да се свържат и с други заболявания. 

Това означава, че началото на заболяване на този орган не е много демонстративно. Например при повишена функция на щитовидната жлеза водещ симптом може да е само сърцебиенето. По тази причина болният често бива насочен от общопрактикуващия лекар към кардиолог, където се правят допълнителни кардиологични изследвания, които обаче не установяват никакво сърдечно заболяване. И чак тогава кардиологът се досеща да пусне изследване за хормони на щитовидната жлеза, които са променени и т.н. 

Или обратното, когато става дума за хипофункция (понижена функция на жлезата), много често симптоматиката може да е неврологична или психиатрична. Такива пациенти могат да изпаднат в депресия, да имат чисто неврологични оплаквания, които също да заблудят общопрактикуващия лекар и той да насочи такъв болен към други специалисти. А това съответно забавя диагнозата.

Цялото интервю с д-р Бакалов четете в zdrave.to