Д-р Мариана Мандажиева е специалист по алергология и УНГ. Благодарение на съчетаването и приложението в практиката на познанията от тези две специалности, помага успешно на пациенти, които имат ясна симптоматика и неизяснена диагноза или пък заболяване, което комбинира както инфекциозни причинители, така и алергична реакция.


Притежава задълбочени теоретични и практически познания, и публикации в научни списания и форуми върху алергия към импланти.

До 2005 г. д-р Мандажиева работи в Клиниката по алергология и астма на УМБАЛ “Александровска”-София. От 2005 г. е част от екипа със специалисти на Клиниката по дерматология, венерология и алергология към ВМА-София. От 2016 г. е алерголог и основател на МЦ “Искър” и алерголог в “Аджибадем Сити Клиник”-Младост.

Разговаряме с д-р Мариана Мандажиева по особено актуалната тема за алергиите през този сезон. По-подробно специалистът споделя полезна информация за хранителната непоносимост, която може да се маскира с различни прояви и да остане неразпозната години наред.

- Д-р Мандажиева, защо една алергия може да причини толкова различни симптоми?

- Алергията, този термин чадър, все още крие доста загадки. Проявява се внезапно, а точната първопричина за това остава неясна. Не се знае защо се случва за първи път както при деца на 1 г., така и при хора на 20 или на 70 години. 

Цялото интервю, четете в zdrave.to