Над 20 студенти от Националната художествена академия се включиха в конкурса за рисунки върху керамични чинии на тема “Внимание, чупливо!”. На 26 ноември в столичния “Парадайс център” бе открита изложба с изрисуваните керамични чинии, посветена на превенцията на остеопорозата. Информационната кампания “Внимание, чупливо!” цели да привлече общественото внимание върху необходимостта от ранната профилактика и превенция на остеопорозата. Същността на това заболяване обясни д-р Наталия Темелкова - ендокринолог в “Александровска болница”. Ето какво посъветва тя и читателите на в. “Доктор”.

- Д-р Темелкова, каква е заболеваемостта от остеопороза в България?

- Едно от последните проучвания на Българското дружество по ендокринология беше през 2008 - 2009 г. То установи на базата на измерване на бедрена шийка, че около 280 000 от жените над 50 г. имат остеопороза и около 700 000 са с остеопения - междинното състояние между нормална костна плътност и остепороза. Това означава, че около 25% от българките над 50 г. са с остеопороза. Приема се, че около 160 000 мъже в България имат остеопороза. Честотата на заболяването се увеличава с напредването на възрастта. По световна статистика всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст е възможно да получи остеопорозна фрактура. Проблемът е много сериозен. 

Остеопорозата засяга все повече хора. Една от причините е увеличената продължителност на живота. Тоест все повече хора успяват да доживеят своята остеопороза. Има и много сериозни рискови фактори за остеопороза в съвременния начин на живот - неправилният начин на хранене, тютюнопушенето, обездвижването. 

Промяната в хранителните и двигателните навици на днешните хора и по-дългият живот увеличават значително броя на страдащите от остеопороза. Нашите баби са яли много сирене и са работели физическа работа. Затова при тях остеопороза се е срещала рядко. Докато сегашното и всяко следващо поколение ще страда повече от това заболяване. 

Някои от медикаментите, които се използват в терапията на други заболявания, също допринасят за намаляване на костната плътност. Ето защо, ако сме добре и навреме информирани, бихме могли да предотвратим фрактурите 

Това е изключително важно не само за конкретния пациент, но и за цялото общество, защото лечението на последиците от фрактурите при остеопороза е изключително скъпо за здравната система. Много по-евтино и ефективно е да се обърнем към профилактиката. 

Цялото интервю с д-р Темелкова, четете в zdrave.to