В това уверява популярният в цял свят руски учен биолог, д-р Александър Панчин. Интервюто, което ви предлагаме в превод, е по повод здравословния начин на живот, най-общо казано. Д-р Панчин развенчава повечето от тези заблуди. 

- Д-р Панчин, в днешно време разполагаме с много информация за полезните и вредни продукти. Помогнете ни да се ориентираме кое е вярно и кое заблуда или провокация. Нека започнем с въпроса: що е то ГМО?

- Никога човек не се е хранил по-безопасно, отколкото сега. Затова първото, което настоятелно препоръчвам, когато стане дума за храна - това е да се успокоите. Най-страшното, което може да се случи, е: продуктът да се е развалил, в него да са се развъдили болестотворни организми, способни да предизвикат например дизентерия. Този проблем не е изкоренен напълно, но все по-малко хора се оказват в болница с чревни отравяния. И заслугата за това в голяма степен е на хранителната безопасност, където се използват различни консерванти, които помагат да не се допусне размножаване на патогенни организми. А различните методи за защита на растенията от вредители вече е от областта на биоинженеринга. Ние можем да създадем растение, устойчиво към гъбични инфекции. Знаете ли, че обикновената папая на Хаваите била почти изцяло унищожена от вирус, но учените създали генномодифицирана, която не може да бъде засегната от вируса.

Цялото интервю, четете в zdrave.to