Дисплазията на тазобедрената става е много сериозно заболяване при новородени и кърмачета, което продължава да бъде основен медико-социален и икономически проблем у нас. Според статистиката, в редица региони заболеваемостта продължава да бъде много висока (60-80%) в резултат на неправилно отглеждане на бебето.

Какво заболяване е дисплазията на тазобедрената става, какви са причините за неговата поява и как се лекува то, разговаряме с д-р Явор Пукалски, ортопед-травматолог в отделението по детска ортопедия и травматология на “Пирогов”.

Д-р Явор Пукалски е завършил висшето си образование през 2011 г. в Медицински университет - София и от 2012 г. е част от лекарския състав на Клиниката по детска травматология на спешната болница. През 2014 г. е завършил курс по микрохиругия. От 2015 г. заема длъжността асистент към същата клиника.

Специализирал е във Великобритания, Турция и Швейцария. Има доста научни публикации в наши и чуждестранни медицински издания, както и участия в международни симпозиуми и конгреси.

- Какво е дисплазия на тазобедрената става (ДТБС), д-р Пукалски?

- Тазобедрената става се образува от сферичната по форма глава на бедрената кост (нар. - “ябълка”) и съответстващата й ямка на таза, в която тя лежи (ацетабулум). Нормално по време на движение главата на бедрената кост остава винаги покрита от ацетабулума.

Цялото интервю, четете в zdrave.to