Д-р Антонина Радева завършва Медицински университет-Варна през 1981 г. През 1990 г. придобива специалност “Акушерство и гинекология”. Работила е в АГ-болница-Варна, Окръжна болница-Варна, практикувала е оперативна гинекология във ВМА-Варна.

Защитила е редица сертификати по ехография, фетална морфология, гинекологична ендокринология, гинекология и менопауза, колпоскопия, оперативна гинекология и лапароскопия. Има богат опит в семейното планиране и контрацепцията, води наблюдение на нормална и високорискова бременност и раждания. Прилага оперативно и консервативно лечение на стресинг-континенция (изпускане по малка нужда).

Д-р Радева е член на Международния алианс за наблюдение и лечение на рака на маточната шийка.

- Д-р Радева, откога се прилага криохирургията в гинекологията у нас?

- Криохирургията е метод, който най-напред намира приложение в дерматологията. След това започва да се прилага в Германия в акушерството и гинекологията. А в България преди реформата проф. Бобчев, тогава шеф на оперативната хирургия в “Майчин дом”, за пръв път прилага метода и у нас дори има дисертация на тази тема. За съжаление, студотерапията не се разпространи тогава в България, защото след реформата нямаше средства за закупуване на апаратите, а те струват скъпо, нямаше школа за обучение на специалисти. И така тя остана в нишата на забвението. 

Цялото интервю с д-р Радева, четете в zdrave.to