Диспепсията е много разпространено храносмилателно заболяване, което засяга стомаха и горната част на тънките черва.


За това какво точно представлява диспепсията, какви са причините за нейната поява и как се диагностицира тя, разговаряме с гастроентеролога от Военномедицинска академия д-р Даниела Томова. 

Д-р Томова е завършила Медицински университет-Плевен. Има специалност по гастроентерология и в момента работи в Клиниката по гастроентерология на ВМА-София. Преди това е трупала опит в “Бърза помощ” в Шумен. 

- Диагнозата “Диспепсия” едва ли говори нещо на масовия българин, д-р Томова. Всъщност, какво заболяване е това?

- Диспепсията  се асоциира със симптоми, свързани с нарушение на храносмилането под влияние на различни органични и функционални фактори. Приблизително 20-30% от населението, най-често в активна възраст (17-35 години), страда от нарушение в храносмилането.

Установено е, че при жените диспепсията се среща 1,5 пъти повече, в сравнение с мъжете.

Цялото интервю с д-р Томова, четете в zdrave.to