В Европа и у нас все повече се увеличават семейните двойки, страдащи от безплодие, като т.нар. мъжки фактор е нараснал от 30 на 40%, показва статистиката. Според специалистите причините за това са много, но основна е начинът на живот, новите химикали в производствата и стресът. С акушер-гинеколога д-р Георги Вакрилов, началник на сектор “Асистирана репродукция” в Клиника “Репродуктивно здраве” в “Майчин дом” разговаряме за най-честите причини за стерилитет при мъжа и лекуват ли се те. 

Д-р Георги Вакрилов е един от най-известните и утвърдили се ембриолози в България със стаж над 30 години в тази област. Специалист е в областта на асистираната репродукция и ембриологията, един от пионерите по прилагането на инвитро процедурата в България. В биографията му са първата двойка близнаци от инвитро, първо бебе, родено от замразен ембрион и бебе от седемгодишен замразен ембрион. 

- Обикновено причината едно семейство да няма деца, се търси в жената. Мъжът по-пощаден ли е от природата в това отношение, д-р Вакрилов?

- Разбира се, че не е по-пощаден. Но това да се търси вината у жената е нещо много типично за българския манталитет и винаги се задава този въпрос. Но да изясним какво е стерилитет. Според Световата здравна организация стерилитет при една двойка има, когато една година при нормални непротективни полови сношения не се получава бебе. В повечето случаи хората смятат, че жената е виновна. Това е някакъв фатализъм, останал от миналото. Но в случая какво се оказва. 

Цялото интервю, четете в zdrave.to