Доц. д-р Александър Оскар е невроофталмолог и детски офталмолог в Клиниката по очни болести на Университетска болница “Александровска” и доцент към Катедрата по офталмология на Медицински университет - София. Има над 70 публикации в списания в България и чужбина, както и повече от 50 участия в научни конгреси. Да припомним, че миналата година д-р Александър Оскар получи отличието “Значка на София” по предложение на кмета Йорданка Фандъкова. 

От началото на 2016 г. д-р Оскар е председател на Организацията на евреите в България “Шалом”, а през 2012 г. организацията, съвместно с УМБАЛ ”Александровска”, стартира инициативата “Нарави добро” за очни прегледи на деца на възраст от 4 до 10 години. През всичките тези години чрез тази инициатива са прегледани хиляди деца не само от столичния град, но и от страната, като една част от тях са получили и безплатни очила.  

Какви са основните причини, водещи до психогенно обособените зрителни нарушения при децата? Как се проявяват тези нарушения? Какъв е подходът при тяхното лечение и какво е участието на родителите? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с доц. д-р Александър Оскар.

- Д-р Оскар, впечатлих се от ваша статия, в която обяснявате, че зрението на децата може да се наруши и по чисто психогенни причини. Но първо искам да ви попитам на каква възраст могат да се случат тези зрителни, психогенно обусловени нарушения?

- Психогенно обусловени зрителни нарушения при децата могат да се случат на възраст 3-4 години до края на пубертета. Като най-висока е честотата им за възрастта между 8-9 и 12-13 години. По-често този проблем се наблюдава при момичетата, при по-емоционалните деца. Особено при деца, които имат някакъв семеен проблем (например родителите са в конфликт) и, разбира се, при деца, които са подложени на систематичен тормоз в училище. Пък и като цяло психогенната среда, в която живеем, значително допринася за разпространението на този проблем. През последните години той придобива много сериозни мащаби: като цяло, честотата е около 1,4 на 1000 деца годишно. Все повече родители водят на преглед децата си, които се оплакват, че не виждат добре, а реално няма никаква причина за това. 

Цялото интервю с д-р Оскар, четете в zdrave.to