На 18 май за девети път в България ще бъде отбелязан Европейският ден за борба със затлъстяването. По данни на Националния статистически институт около 2 милиона души у нас страдат от наднормено тегло. Според статистиката с наднормено тегло, включително затлъстяване, са 62,2% от мъжете и 46,8% от жените над 18 години.  От проблема са засегнати и децата в най-раннa възраст, като България се нарежда на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави. За причините за затлъстяване и какви са последствията от него разговаряме с доц. д-р Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на Александровска болница.

Доц. Пламен Попиванов завършва медицина в София през 1979 г. Има специалност “Вътрешни болести“ и “Ендокринология и метаболизъм“. Специализира във Франция, Русия и Китай. Ръководи Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на Александровска болница. Главен ассистент е в Катедрата по вътрешни болести на МУ-София. Член е на Комисиите за лицензиране по ехография и биопсия на щитовидната жлеза и по клинична дензитометрия към МУ-София. Има над 70 научни публикации.

- Какво представлява затлъстяването, доц. Попиванов, и какви са последствията от него?

- Затлъстяването е върхът на айсберга на много съвременни, да не кажа, почти на всички заболявания на цивилизацията. Затлъстяването е проява на смутена обмяна на веществата в организма, която води до хипертония, до промяна на мазнините в кръвта, в резултат на което се изявяват атеросклероза, инфаркти, инсулти, поликистозни яйчници, увеличаване на честотата на карциномите. Това затлъстяване, за което говоря, е нискостепенното. Това е затлъстяването в ежедневния живот. Но имаме редки форми на затлъстяване, които не са свързани със социалнозначимите заболявания - кръвно, диабет, хипертония, атеросклероза и техните усложнения. 

Цялото интервю, четете в zdrave.to