Знаете ли, че има симптоми, които показват, че вашето наднормено тегло е по-скоро обусловено от нарушена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидоза)? Ще ви представим най-важните откъси от книгата на популярния в Русия диетолог д-р Алексей Ковалков, според когото в много случаи натрупването на тлъстини по тялото е тясно свързано с хормоналния фон.

Ендокринни заболявания като хипотиреоидоза, болест на Кушинг, хипогонадизъм, инсулином и т.н. се съпровождат с рязко увеличаване на теглото, като в определен момент то започва да расте бързо. В тези случаи затлъстяването се нарича вторично и тук няма да се разминете без помощта на ендокринолог. Затова д-р Ковалков препоръчва първо да се убедите, че не страдате от подобни хормонални патологии и тогава да тръгнете да търсите най-подходящата за вас диета, за да свалите килограми. 

Наднорменото тегло може да възникне или прогресира както при заболявания на главния мозък, така и при болести на надбъбречните и половите жлези и хипоталамуса. Ето симптомите, които в крайна сметка трябва да изострят вниманието ви:

Как се проявява патологията от страна на надбъбречните жлези, четете в zdrave.to