Заплата между 1000 и 1500 лв. би задържала младите лекари в България. Това става ясно от онлайн проучване сред 515 млади медици, подготвено от medicalnews.bg и Българския лекарски съюз.
Резултатите бяха огласени вчера на дискусията, организирана от в. "Стандарт" и БЛС - "Кариерно развитие на младите лекари - проблеми и възможности за решения". Освен заплащането вторият най-важен проблем е приемът на специализанти и качеството на обучение, каза д-р Радислав Наков, председател на гастроентеролозите у нас, който представи анкетата.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и шефът на здравната комисия в парламента - д-р Даниела Дариткова, обещаха на лекарите да търсят заедно с тях решение на поставените проблеми.

Общините да се ангажират със задържането на младите лекари по градовете и селата. Местната власт да проучи потребностите и да направи нужното за кадрите. Това препоръча д-р Дариткова.

"Само с общи усилия на институциите, местната власт, на бизнеса и на неправителствения сектор могат да се случват позитивни неща в кадровото обезпечение на здравната система. В този смисъл всеки трябва да поеме своя ангажимент", категорична е тя.