От четири месеца се лекувам безуспешно от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) с нексиум, ормус, мотилиум, зирид, пробиотици, дуспаталин, ензими. След няколко гастроскопии и колоноскопия крайната ми диагноза е рефлукс езофагит, ерозивен пангастрит, силно изразена каскада на форникса на стомаха. Проблемът ми не е в гастрита, а в така наречения “каскаден стомах”, който, както ми обясни гастроентерологът, е причина за следните оплаквания: болка в лявото подребрие, дискомфорт на същото место, но от дясната страна, задух, сърцебиене (не ускорен пулс, а усещане, че сърцето ти кънти в гръдния кош), повишено кръвно налягане, кръвясване на очите и въпросният рефлукс, който не се повлиява от медикаментите. Каквото хапна или пийна, ми се връща до гърлото, дори без да се навеждам. 

Предложиха ми оперативно да премахнат проблема чрез фундопликация, но не съм сигурна дали това е правилното решение. Нито един лекар не може да ми отговори конкретно какво точно представлява въпросният каскаден стомах, това вродено състояние ли е или е придобито и вследствие на какво се е получило. Дали се лекува гарантирано, медикаментозно или оперативно? Със сигурност знам, че допреди 4 месеца не съм имала никакви проблеми със стомаха, както и други, освен счупени крайници и настинки, така че отхвърлям варианта стомахът ми да е бил “каскаден” по рождение. Лекува ли се това всъщност и как?

Ако има някакво значение, не пуша, не пия алкохол, не съм употребявала газирано, пържено, люто от 4 месеца, спя на повдигнат креват, спазвам диета, храня се 4 пъти на малки порции до осем часа вечерта и положението пак си е същото.

Биляна Манева, гр. Варна

Да отговори на въпросите на нашата читателка потърсихме д-р Ален Петров, хирург.

Какво обясни той, четете в zdrave.to