Калина Радичева е юмейхо терапевт и преподавател пети дан, йога учител, преводач и съосновател на фондация “МС - Мога сам”. Личната си йога практика започва през 1992 г., а през 2010 г. завършва курс за йога учители в световната столица на йога - Ришикеш (Индия). От 2005 г. изучава японския терапевтичен масаж юмейхо и той става нейна основна терапевтична практика.

През 2009 г. среща Биляна Савова, което слага началото на техния общ път към основаване на фондация “МС - Мога сам”. За това време Калина Радичева работи с над 40 пациенти с множествена склероза, наред с хора с други диагнози. За лечебните ползи от юмейхо и йога г-жа Радичева разказва в интервю за в. “Доктор”.

- Г-жо Радичева, какво ви мотивира да практикувате йога?

- При мен, както и много хора, които са на този път, нещата започват по лични причини - не се чувстваш добре, имаш някакви заболявания. През 20-те ми години започнаха проблеми с гръбнака, с плексит, а също чисто психологически състояния като невротични моменти, безсъние. На 23 г. ми попадна книгата на Венцислав Евтимов за йога. По това време не се предлагаха навсякъде йога занимания, както сега. Но затова пък книгата на Венцислав Евтимов е много добра навигация и според мен вечен пътеводител за начални стъпки в йога. Факт е, че състоянието ми се подобри значително от моите индивидуални занимания с йога, въпреки че нямаше учител, който да ме води, и група, с която да практикувам. Сама работех по книгата и за една година постигнах забележителни резултати. Това ме накара да остана по този път. Курсът ми за учители по йога в Ришикеш (Индия) финализира моята дългогодишна лична практика. Но не спирам да уча, защото това е неизбродно поле. Йога е 

интегрална система за лечение 

и за разкриване пълния потенциал на човека. Тя е безкрайна като възможност за натрупване на още знания, за по-дълбокото им разбиране. Така че йога не е нещо, което може да кажеш, че си научил. 

Цялото интервю с Калина Радичева, четете в zdrave.to