Медицински "Оскар" получи 32-годишният лекар д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски", който се прочу с няколко уникални за България операции. Отличията за медицина бяха раздадени на церемония във вторник вечерта.

При едната извърши мозъчна операция на 10-годишно дете през артерия на крака му. По думите на д-р Сираков признанието не е само за него, а за целия екип на здравното заведение.

„Усмивката на детето беше най-голямата награда за нас. Най-хубавото чувство е да се прибереш вкъщи и да знаеш, че си свършил работата си и на другия ден ще видиш един здрав пациент, на когото си успял да помогнеш”, каза той пред Нова телевизия. „Най-важното е младите лекари да успеем да се докажем в България, за да може българският пациент да има достъп до тези модерни интервенции у нас и да не се налага да ходи в чужбина и да плаща в пъти повече за тях”, каза още д-р Станимир Сираков.

И това е интересно - Ани Владимирова разкрива неподозирани факти за съня! Ето какво може да ви се случи, ако не се наспивате - още полезни новини четете в zdrave.to

10-годишната Станимира страда от хидроцефалия. Животът й се преобръща преди около две години след припадък в класната стая. Тогава започва и тежката борба на семейството. Майката на момиченцето изрази огромна благодарност към д-р Сираков.