Нова терапия за болестта на Алцхаймер не само спира образуването на лошия белтък в мозъка, но и в следващите 18 месеца при 80% от пациентите се изчиства натрупаното количество, което убива нервните клетки. За научния пробив съобщи неврологът от Александровска болница проф. Лъчезар Трайков.

По думите му на конгреса в Чикаго за пръв път е било демонстрирано лечение, което води и до подобряване на интелектуалните способности.

Той очаква комерсиализиране на терапията до 7-8 години, което дава надежда и на тези, които в момента са в начална фаза на болестта.

Заради все по-голямата продължителност на живота все повече ще бъдат тези, които ще се нуждаят от новото лечение.
Какви са симптомите? „Дълго време считахме, че Алцхаймер е само паметово нарушение, но паметта не е първият симптом”, подчерта проф. Трайков пред bTV.

Как да се спасим от неизлечими мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер

По думите му лошият белтък започва да се трупа 20 години преди да станат видими ефектите от него, а няколко години преди диагностицирането на болестта вече има леки когнитивни нарушения – човекът се затруднява например при организирането на пътуване с две превозни средства или при следене на разговор с повече участници.

Само един от тези плодове на ден предпазва от нелечимо заболяване на мозъка

„Всичко, нужно за диагноза и лечение, го има в България”, подчерта неврологът. По думите му най-ефективната превенция са социалните активности, правилно хранене (т.нар средиземноморска диета), физическа активност и когнитивна стимулация. Съчетанието от тях отсрочва и спира болестта.