Всички знаем колко важна е диетата за правилната функция и здравето на бъбреците, но не трябва да забравяме, че захарта и прекаляването с белтъчините са на водещо място в списъка от хранителни компоненти, в т.ч. и във вид на газирани напитки, които вредят на тези органи.

Друг важен момент, за който също не трябва да забравяме, е недопускането на обезводняване, защото то е една от най-разпространените причини за камъни в бъбреците. А иначе общите признаци за бъбречни заболявания са честото уриниране, проблеми с уринирането, болки или парене по време на ходене по малка нужда и хронична жажда.  

Последни изследвания показват острото пагубно въздействие, което газираните напитки оказват върху бъбречната функция, ако ги употребявате за утоляване на жаждата при физическо натоварване в горещите дни. В експеримента участвали доброволци, чиято средна възраст била 24 години, разделени на две групи. През първата седмица едната група получавала газирани напитки, а другата чиста вода, през втората седмица - обратно. През това време се измервали температурата на тялото, честотата на сърдечните съкращения, кръвното налягане, теглото и маркерите за увреждане на бъбреците - преди тренировката, веднага след нея и 24 часа след това. 

Какво се случва с тялото, когато приеме газирана напитка в горещините, четете в zdrave.to